نقش تغذیه در دوران سالمندی از دیدگاه رازی، ابنسینا و جرجانی |
کد مقاله : 1138-CNF |
نویسندگان |
صدیقه قاسم پور * دانشگاه شیراز، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، گروه تاریخ، |
چکیده مقاله |
زمینه و هدف: تغذیه به عنوان عامل تقویت کننده جسم و روح نقش مؤثری در تمام طول زندگی انسانها به ویژه دوره سالمندی دارد. در این دوره، نیاز سالمندان به انرژی کاهش یافته و تمایل آنها به مصرف غذا کمتر میشود؛ که در اینصورت عدم توجه به اصول تغذیه میتواند باعث به خطر افتادن سلامتی و ایجاد بیماریهایی شود که بر اثر سوءتغذیه به وجود میآیند. توجه به تغذیه مناسب سالمندان از دیرباز مورد توجه طبیبان ایرانی بوده است و هر کدام توصیههای را در این زمینه بیان کردهاند. روش بررسی: این مقاله با استفاده از روش مطالعه تاریخی و بررسی منابع طبی صورت گرفته است. در این زمینه سعی شده است کتابهای الحاوی فی الطب رازی، قانون فی الطب و ذخیره خوارزمشاهی مورد بررسی قرار گیرد. یافتهها: یافتههای این پژوهش نشان میدهد که دوره سالمندی از دید پزشکان ایرانی همچون رازی، ابنسینا و جرجانی، نامآوران قرن چهارم، پنجم و ششم هجری مغفول نمانده است و در کنار سایر توصیههای درمانی، به نقش تغذیه نیز پرداختهاند. نتیجهگیری: در دوره سالمندی با توجه به تغییر مزاج افراد، دقت در انتخاب غذا نقش مهمی در کیفیت زندگی افراد سالمند دارد. پزشکان ایرانی راهکارهایی همچون تجویز غذاهای متناسب با مزاج افراد، ساعات مصرف غذا و مصرف غذای سالم و سبک را جهت زندگی سالم و شاد این برهه از زندگی توصیه کردهاند. |
کلیدواژه ها |
طب سالمندی، تغذیه، رازی، ابنسینا، جرجانی |
وضعیت: چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |