مقایسۀ ابعاد مختلف سلامت عمومی و چشم اندازهای زمانی در سالمندان ورزشکار و غیر ورزشکار
کد مقاله : 1081-CNF
نویسندگان
شهرام نظرپوری *
دانشگاه لرستان- گروه تربیت بدنی
چکیده مقاله
زمینه و هدف: ورود به دورۀ سالمندی، امری طبیعی است که بر تمامی جنبه‌های زیستی و روانی انسان تأثیر می‌گذارد. شرایط ویژۀ افراد سالمند و تأمین بهداشت روانی و جسمانی آن‌ها از جمله مسائلی است که توجه ویژه‌ای را می‌طلبد. از اینرو، هدف پژوهش حاضر مقایسۀ ابعاد مختلف سلامت عمومی و چشم‌اندازهای زمانی در سالمندان ورزشکار و غیر ورزشکار بود.

روش بررسی: 100 سالمند بالای 60 سال بطور داوطلبانه در مطالعه حاضر شرکت و در دو گروه ورزشکار و غیرورزشکار (50=n) تقسیم شدند. برخلاف گروه غیرورزشکار؛ گروه ورزشکار، حداقل هفته‌ای دو جلسه، هر جلسه 60 دقیقه در فعالیت ورزشی سازمان یافته شرکت داشتند. گردآوری داده‌های پژوهش با استفاده از پرسش‌نامۀ سلامت عمومی گلدبرگ و همچنین پرسش‌نامۀ چشم‌اندازهای زمانی زیمباردو انجام شد. آنالیز آماری داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و با بکارگیری نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام گردید.

یافته‌ها: نتایج نشان داده که بین دو گروه سالمندان ورزشکاران و غیرورزشکار در مؤلفه‌های سلامت عمومی (افسردگی، اختلال در عملکرد، نشانه جسمانی و اضطراب) و چشم‌انداز زمانی (حال تقدیرگرا، حال لذت‌گرا، گذشتۀ مثبت، گذشتۀ منفی آینده و آیندۀ متعالی) تفاوت معنی‌داری وجود دارد. بدین صورت که در مؤلفه‌های افسردگی، اضطراب و اختلال در عملکرد و گذشتۀ منفی نمرۀ سالمندان ورزشکاران پایین‌ بود؛ اما، در سایر مؤلفه‌ها نمرۀ سالمندان ورزشکاران بیشتر بود.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این پژوهش می‌توان گفت که مؤلفه‌های سلامت عمومی و چشم‌اندازهای زمانی و اثرات آن‌ها بر سالمندان باید بیش از پیش مورد توجه کلیۀ اعضای خانواده، مربیان و متخصصین ورزشی قرار گیرد.
کلیدواژه ها
کلید واژه‌ها: ورزش، سلامت عمومی، چشم اندازهای زمانی، سالمندی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر