تاثیر مداخلات نوروفیدبک و تصویرسازی ذهنی بر برخی ویژگی‌های کینماتیکی راه رفتن سالمندان
کد مقاله : 1072-CNF
نویسندگان
مصطفی ورمزیار1، حسین عاشوری *2
1دانشگاه تهران
2هیات علمی پیام نور استان همدان
چکیده مقاله
زمینه و هدف: یکی از آسیبهای دوران سالمندی، افتادن حین راه رفتن است. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، تاثیر مداخلات نوروفیدبک و تصویرسازی ذهنی بر برخی ویژگی‌های کینماتیکی راه رفتن افراد سالمند بود.
روش بررسی: در تحقیق حاضر 30 نفر از سالمندان مرد با میانگین سن 6.38±69 سال، بر اساس معیارهای ورود و خروج تحقیق به‌صورت تصادفی در سه گروه 10 نفری تمرینات نوروفیدبک، تمرینات تصویرسازی ذهنی، و تمرینات ترکیبی نوروفیدبک و تصویرسازی ذهنی قرار گرفتند. ابتدا آن‌ها به راه رفتن پرداختند و سپس بعد از 12 جلسه مداخله که هر هفته سه جلسه به مدت 15 تا 30 دقیقه بود مجددا پس‌آزمون گرفته شد. با استفاده از دستگاه Analysis Motion توسط چهار دوربین وایکان ویژگی‌های کینماتیک راه رفتن شامل طول گام، عرض گام، زمان اتکای دوگانه و سرعت راه رفتن جمع‌آوری و از طریق نرم‌افزار Nexus 2.10 تجزیه و تحلیل شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار spss از کوواریانس تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد تمرینات ترکیبی نوروفیدبک و تصویرسازی ذهنی باعث افزایش معنادار در طول گام-برداری23/12 درصد (02/0=P)، سرعت راه رفتن 17 درصد (032/0=P)، و کاهش معنادار در زمان اتکا دوگانه (04/0=P) و عرض گام (001/0=P) شد، در صورتی که تمرینات نوروفیدبک و تصویرسازی ذهنی به تنهایی باعث کاهش و افزایش پارامترهای کینماتیکی شدند اما از لحاظ آماری معنادار نبود.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه تاثیر تمرینات ترکیبی نوروفیدبک و تصویرسازی ذهنی را در پارامترهای راه رفتن تائید نمود. بنابراین برنامه تمرینی مورد نظر جهت ایجاد بهبود کلی در الگوی راه رفتن را در سالمندان، ایجاد کرده است.
کلیدواژه ها
کلیدواژه ها: نوروفیدبک، تصویرسازی ذهنی، راه رفتن، کینماتیک
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی