تاثیر تمرینات ادراکی- حرکتی در حافظه کاری و کیفیت زندگی سالمندان
کد مقاله : 1009-CNF (R1)
نویسندگان
معصومه فغفوری آذر *1، نیوشا فدایی2
1گروه تربیت بدنی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2گروه رفتار حرکتی، دانشکده تربیت بدنی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده مقاله
زمینه و هدف: سالمندی فرآیندی است که در آن تغییرات زیادی در ابعاد جسمانی، شناختی و اجتماعی فرد به وجود می‌آید. برای افزایش سطح سلامت، باید شرایط و نیازهای سالمندان را شناخت. هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر تمرینات منتخب ادراکی _حرکتی بر حافظه کاری و کیفیت زندگی سالمندان بود.
روش بررسی: 40 نفر از سالمندان زن بالای 60 سال مقیم یک مرکز نگهداری سالمندان در تهران با میانگین سنی (04/5 ± 14/67)، به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. آنان پرسشنامه وضعیت شناختی، کیفیت زندگی و حافظه وکسلر را تکمیل کردند و به صورت همگن به دو گروه 20 نفره کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه کنترل، فعالیت های روزمره خود را انجام دادند. گروه تجربی هشت هفته، هفته ای سه جلسه و هر جلسه 45 دقیقه در برنامه تمرینی ادراکی- حرکتی شرکت کردند. پس از گذشت هشت هفته، هر دو گروه مجدد پرسشنامه ها را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد (p≤0.05).
یافته ها: نتایج تحلیل آماری بعد از مداخله تمرینی نشان دهنده بهبود معنی دار نمرات پس آزمون گروه تجربی در متغیر حافظه کاری (P=0.007) و کیفیت زندگی (P=0.001) نسبت به گروه کنترل بود.
نتیجه گیری: با توجه به بهبود عملکرد حافظه کاری و کیفیت زندگی پس از تمرینات ادراکی- حرکتی، به سالمندان پیشنهاد می شود با توجه به توان فردی و امکانات محیطی، از تمرینات ادراکی- حرکتی در جهت بهبود حافظه و کیفیت زندگی استفاده کنند.
کلیدواژه ها
تمرینات ادراکی – حرکتی، حافظه کاری، کیفیت زندگی، سالمند
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی