موانع توسعه ورزش سالمندی در کشور ایران
کد مقاله : 1003-CNF (R1)
نویسندگان
مهتاب خان محمدی *1، مرتضی دوستی2، فرزام فرزان3، محمدحسین رضوی4
1دانشگاه مازندران- دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی-
2دانشیار، گروه مدیریت ورزشی، دانشکدۀ علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
3دانشیار، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
4استاد، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
چکیده مقاله
زمینه و هدف: ورزش وفعالیت بدنی می تواند نقش مهمی در سلامت جسم و روان سالمندان داشته باشد. برخورداری از تحرک مناسب در دورۀ سالمندی نیازمند فراهم آوردن شرایط انجام فعالیت جسمانی و کاهش محدودیت‌ های آن است. هدف این پژوهش شناسایی موانع توسعه ورزش سالمندی در کشور ایران بود.
روش بررسی: از منظر هدف، از نوع کاربردی و اکتشافی بود. تحلیل داده‌ها براساس روش کیفی انجام شد. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل پژوهشگران و صاحب‌نظران گروه‌های‌علوم ورزشی، روانشناسی، جامعه شناسی، پیشکسوتان ورزشی، پزشکان و پرستاران و همچنین اعضای سازمان‌های مربوط به حوزه سالمندی بودند. نمونه‌ها به صورت هدفمند جهت مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند انتخاب شدند و مصاحبه‌ها تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت، اشباع نظری پس از مصاحبه با 25 نفر به دست آمد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان می‌دهد،که 23 کد باز برای چالش ها در قالب 3 کد فرعی تعریف شدند که شامل: موانع فرهنگی و سبک زندگی، موانع محیطی و امکاناتی، قردی و شخصیتی است.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده می‌توان نتیجه گرفت موانع به طور مستقیم و غیرمستقیم باعث کاهش مشارکت سالمندان در ورزش می‌شود، بنابراین در راستای تحقق اهداف ورزش سالمندان به اصول و اقدامات زیربنایی و ساختاری باید توجه شود.
کلیدواژه ها
سالمندان، فعالیت های ورزشی، سلامت محور، مطالعة کیفی
وضعیت: چکیده برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است